Vyhledávání


Benefiční zápas s fanoušky

25.03.2015 21:20

FCC František Vláčil měl vždycky dvě tváře, tu hráčskou, a pak taky tu mnohem hezčí – ta která patří naším podporovatelům. Jelikož se sezona a zápasové povinnosti kvapem přiblížily, rozhodli jsme se utužit týmového ducha a splnit našim fanouškům a podporovatelům jejich dávný tajný sen – střetnout se na hřišti s jejich herními idoly, hvězdami z výběru Františka Vláčila. Díky tomuto nápadu tak vzniklo benefiční utkání s cílem se pobavit a zprostředkovat fanouškům a nehráčům osobní zápasový zážitek z malé kopané. A tady Vám přinášíme krátké povídání o našem společném duelu, ve kterém jsme s našimi početnými fanoušky a fanynkami poměřili síly na zeleném pažitu. A jako vždy, i teď musí zaznít obě strany téže Vláčilovské mince. Jako první shrne dojmy fanoušků z utkání Michael Skřeček, předseda fanklubu a hlavní brankář fanouškovského výběru. Za tým FCC František Vláčil pak nevyjádřil nikdo menší než sám trenér tohoto úspěšného výběru, Jan Plocek.

Ve světle blížícího se začátku sezóny a již probíhajících přátelských utkání týmů 3. ligy, se hráči a početní fanoušci týmu František Vláčil rozhodli pro něco z jiného soudku. Po domluvě a týdenním svolávání se ve středu 25. 3. sešlo na hřišti Nordic Za Lužánkami 9 hráčů týmu se stejně početnými fanoušky, cílem tohoto srazu bylo jediné: změřit své síly na hřišti. Rozdělení týmů bylo jasné, fanoušci na jedné straně, hráči na druhé. Ze začátku (čtěte prvních cca 10 minut) se zápas hrál podle obvyklých pravidel s pěti hráči a brankářem na obou stranách, potom se ale na straně fanoušku začalo objevovat více hráčů na hřišti, což se nejvýrazněji projevovalo v tom, že začali jeden druhému plést pod nohy a postávat ve skupinkách kolem jednotlivých hráčů Vláčila. Nedlouho poté začalo docházet i k personálním změnám, tým fanoušků vystřídal za celý zápas celkem tři brankáře a za nedlouho začali různí hráči (neboli zrádci) přebíhat mezi týmy. Přestože góly začaly rapidně přibývat na straně zkušenějších fotbalistů, tak fanoušci neztráceli naději a hlavně chuť do hry, i když to někdy vypadalo, že se někteří bojí více míče, než na ně se ženoucích (často o hlavu i více vyšších) hráčů Vláčila. Celý zápas se nesl v duchu přátelského souboje se spoustou krásných a často vysoce zábavných akcí na obou stranách a s několika dalšími úlevami pro fanoušky byl konečný stav skóre 6:3 pro hráče Vláčila (přesněji pro tým, který obsahoval více jeho hráčů). Ovšem opravdovým měřítkem a ukazatelem vítězství byla zábava a podle tohoto kritéria slavili vítězství všichni zúčastnění. Do šaten se všichni rozešli v dobré náladě s narůstající jistotou, že toto se stane novou tradicí týmu a jeho věrných fanoušků.

Michael Skřeček

 

Středa; 25. 3. 2015; 18.00; Stadion FC Nordic Brno. Pro většinu hráčů na hřišti docela obyčejný den, zpříjemněný jarním počasím, ale pro malou hrstku hráčů a hráček, oblečených v žlutých rozlišovácích něco úplně nového. Pro některé pak vrchol jejich fotbalové kariéry. V tento den, na tomto hřišti, v tuto hodinu se totiž odehrálo střetnutí mezi fanoušky FCC František Vláčil a jejich milovaným týmem. Jak se ale tato myšlenka zrodila? Na to je potřeba zajít trochu dál do minulosti.

Pokud si dobře pamatuji, tak již po prvních zápasech našeho týmu si někteří hráči začali s touto myšlenkou pohrávat. Na otázku proč vůbec nad něčím takovým přemýšleli, odpovím jednoduše. Kdo navštívil zápasy FCC František Vláčil, ten dobře ví, že naši fanoušci nás na zápasy přichází podpořit v takovém množství, že by to dalo dohromady zcela nový tým. Do reálnějších obrysů se však uspořádání této události dostalo až po akcích Hanky Sedláčkové, jedné z našich nejvěrnějších fanynek, která zareagovala na výsledky některých nepovedených zápasů tím, že pro hráče připravila večer, plný teambuildingových her. No a nebyli by to fanoušci Františka Vláčila, kdyby nás nepřišli podpořit i na tuto akci. Tento večer se natolik povedl, že před jarní částí sezóny jsme si vynutili pokračování. A tento druhý teambuilding byl vlastně předvečerem utkání mezi fanoušky a hráči. V průběhu tohoto večera totiž probíhalo tolik hecování se navzájem mezi těmito dvěma tábory, až jsem se rozhodl společně s podporou našeho prezidenta Jirky Bartůňka uspořádat tento zápas. Delší dobu se hledalo datum, které by vyhovovalo co nejvíce zúčastněným, až se nakonec vybrala již výše zmíněná středa.

Nyní již k zápasu samotnému. Tým složený z diváků vyfasoval žluté rozlišováky a jak tomu bylo i na teambuildingu, hecuje hráče Františka Vláčila. Vše ale zůstává v mezích slušného chování. Dle pravidel pak zahajují sestavy obou týmu v počtu 5+1 dle stanov pravidel malé kopané. Bohužel už po několika málo minutách jsme museli toto pravidlo upravit, neboť fanoušci se dostali do nepříznivého stavu, kdy prohrávali 2:0 a zcela evidentně zanedbali fyzickou přípravu na toto utkání a začali odpadat. Chytře jsme tedy zareagovali a pravidla upravili tak, že mohli hrát i všichni hráči co byli na střídačce a tím snížili tedy jejich možnost si odpočinout na minimum. J V tento moment bylo na straně fanoušků 9 hráčů. Hra se začala vyrovnávat a do zhuštěné obrany týmu fanoušků se velice těžko dostávalo. Vše se stalo ještě těžší, když dva z našich spoluhráčů přeběhli k fanouškům a navlékli se do žlutého. Nutno dodat, že za dva „šmatláky“ jsme ale obratem dostali jednu z nejlepších hráček soupeřova výběru Terezu Balíkovou, která se postavila na hrot útoku a stala se nebezpečným koncovým hráčem. Bohužel ne pro tým fanoušků, ale pro tým Františka Vláčila, protože u ní každá naše akce končila. J Po půl hodině hrání jsme otočili strany a hrálo se dál. V druhé části utkání se prosazovaly oba týmy, a na hřišti vládla velmi dobrá atmosféra, která byla vyrušena jedinou vyhrocenou situací a to když jednomu z přeběhlíků byla při běhu zuta bota. Následovala trocha emocí ze strany fanoušků a dožadování se alespoň žluté karty, bohužel však trest nepřišel a hrálo se dál. Po hodině hraní přišel závěrečný hvizd a skoré se zastavilo na hodnotě 6:3 pro FCC František Vláčil.

Zápas tedy měl vše, co se od každého utkání požaduje, zvláště pak od exhibičního; velkou návštěvu diváků – hlavně na hrací ploše, hodně vstřelených gólů, náboj, emoce a pak i velmi vydařené prodloužení v restauračním zařízení. Za tým FCC František Vláčil bych tímto chtěl našim divákům poděkovat za veškerou podporu, kterou od nich máme, a také pogratulovat k velice dobrému výsledku.

Honza Plocek

Předzápasové foto:

Horní řada zleva: Tomáš Štěpánek, Jiří Bartůněk, Babora Nováková, Lukáš Surý, Michael Skřeček, Jiří Maňák, Pavel Dadák, Petr Jirka, Róbert Antal, Jakub Stránský, Nicole Vicanová; Spodní řada zleva: Pavel Šich, Tereza Balíková, Lukáš Zelinka, Kateřina Burešová, Jan Štěpánek, Katarína Hečková

 

 

 

Foto po zápase:

Horní řada zleva: Jiří Bartůněk, Tereza Balíková, Pavel Dadák, Jiří Maňák, Michael Skřeček, Petr Jirka, Kateřina Burešová, Tomáš Štěpánek, Barbora Nováková, Lukáš Surý, Nicole Vicanová, Katarína Hečková; Spodní řada zleva: Jan Štěpánek, Pavel Šich, Lukáš Zelinka, Jakub Stránský, Jan Plocek, Róbert Antal